loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

جلوگیری از احساس شرم در کودکان

احساس شرم در کودکان

سرفصل های مقاله

چگونه فرزندان خود را شرمنده می کنیم و چگونه این کار را متوقف کنیم؟

روانشناسان و مشاوران هرروز شاهد افرادی هستند که احساس شرم تاثیرات منفی بسیاری بر روح و روان آن ها گذاشته است. به عنوان بزرگسال، ما راه‌ هایی برای کنار آمدن با احساس شرم پیدا می‌کنیم که می‌تواند ما را تا حدی از آسیب های احساس شرم برهاند و یا اگر امکانات لازم را داشته باشیم، به سراغ یک متخصص می‌رویم تا به ما کمک کند تا آن الگوهای فکری که اغلب در دوران کودکی ایجاد شده اند و باعث احساس شرم در ما می شوند را، بازسازی کنیم.

از آن جایی که شرم درونی از دوران کودکی شروع می شود، والدین کودکان خردسال فرصت فوق‌ العاده ای دارند تا مراقب راه‌ هایی برای محافظت از فرزندان خود در برابر چرخه شرم باشند که می‌تواند همه ما را به دام بیندازد.

شرم چیست؟

شرم اغلب با احساس گناه اشتباه گرفته می شود. حتی گاهی اوقات به جای هم استفاده می شوند. با این حال، تفاوت زیادی بین این دو وجود دارد. وقتی صحبت از تفاوت شرم و گناه به میان می ‌آید، احساس گناه زمانی است که کار اشتباهی انجام داده ‌اید یا فکر می کنید کار اشتباهی انجام داده ‌اید. ولی شرم زمانی است که احساس می کنید کل خودتان اشتباه است. در نتیجه احساس “بد” یا “بی ارزشی” می کنید. وقتی فرهنگ شرم در خانواده پرورش داده می شود، بچه های جوان می توانند فراتر رفته و احساس کنند که دوست داشتنی نیستند.

احساس شرم در کودکان

چگونه در فرزندانمان احساس شرم ایجاد نکنیم؟

جلوگیری از فرهنگ شرم در خانه و فرزندان شما ضروری است. با این حال، این به آن معنا نیست که شما نمی توانید فرزندان خود را تنبیه یا اصلاح کنید. آن ها باید اصلاح شوند تا حس سالم و تفاوت منطقی “درست و غلط” ایجاد شود. اما باید جلوی این را بگیریم که احساس کنند اشتباه هستند یا در هسته خود ناقص هستند.

خب چطور این کار را انجام بدهیم؟ سریع‌ ترین راه برای توصیف کارهایی که باید انجام دهید، توصیف کارهایی است که نباید انجام دهید. برخی از عبارات رایج و در عین حال بسیار مضر که والدین می توانند با فرزندان خود استفاده کنند، فرهنگ شرم را ایجاد می کنند. بعضی از این جملات عبارتند از:

“تو دلیلی هستی که ____ خیلی بد است.” (مثلاً ازدواج ما، امور مالی ما، خانه ما، خواهر و برادر شما و غیره)

“ما خیلی _____ خرج شما می کنیم.” (مثلا زمان، پول، انرژی و غیره)

“چرا نمی توانی ___” (مثلاً چیزها را به خاطر بسپارید، کارها را درست انجام دهید، مانند خواهر یا برادر خود باشید، به سن خود عمل کنید و غیره)

اگر تا کنون از این جملات استفاده کرده اید، ناامید نشوید، بلکه از خود بپرسید که آیا این چیزی است که می خواهید به فرزندتان منتقل کنید یا خیر. چیزی که کودک شما در این لحظات می شنود این است که آن ها ماهیت خودشان خوب نیست. آن ها احساس می کنند که یک مشکل هستند و نمی توانند کاری در مورد آن انجام دهند. این باعث ایجاد روحیه شکست، سرخوردگی و بی اعتمادی و از همه مهم تر احساس شرم می شود که علی رغم اینکه رابطه صمیمانه بین شما و فرزندتان را از بین می برد، منجر به آسیب های بسیاری می گردد.

والدین معمولاً از این نوع جملات استفاده می کنند، زیرا نمی‌دانند چگونه فرزندشان را به انجام کارها سوق دهند. اما راه های دیگری به جز ایجاد احساس شرم برای تشویق کودکان برای انجام دادن درست فعالیت ها وجود دارد و برعکس ایجاد کردن احساس شرم سریع ترین راه برای اطمینان از این است که در رابطه با فرزندتان به آنچه می خواهید، نخواهید رسید.

احساس شرم در کودکان

برخی از نکات می تواند برای شما در این مسیر بسیار کمک کننده باشد اما برای جلوگیری از اثرات طولانی مدت باید گرفتن کمک های حرفه ای در نظر گرفته شود.

در صورت تمایل برای رزو نوبت با مشاوران متخصص ماه شید خرد کلیک کنید

  1. به جای احساس شرمساری فرزندتان به خاطر رفتارهایش، بر پرورش حس تعلق در او کار کنید. با فرزندتان رابطه صمیمانه و همدلانه برقرار کرده و سعی کنید تا با او هماهنگ و هم سو بشوید.
  2. برقراری مکالمات آرامش بخش، داشتن زمان هایی با کیفیت برای انجام کارهایی که برای فرزند شما خوشایند و مهم است، گوش دادن بدون قضاوت یا توصیه، اعتبار بخشیدن به احساسات و حمایت از رویاهای او از دیگر عوامل موثری هستند که مانع از ایجاد احساس شرم در فرزندان شما می شوند.
  3. شروع به بررسی نحوه نگاه خود به فرزندتان کنید. آیا آن ها را به عنوان انسان های جدیدی در نظر می گیرید که تلاش می کنند جایگاه خود را در جهان کشف کنند؟ یا آن ها را دشمنی می‌ بینید که به سختی زندگی شما اضافه می‌ کنند؟ یکی از این دیدگاه ها باعث ایجاد محبت نسبت به آن ها در قلب شما می شود و دیگری قبل از هر تعاملی شما را برای نبرد آماده می کند.

شرم سمی است که آسیب های فراوانی را به همراه خواهد داشت. کمک گرفتن از مشاوران و روانشناسان، یادگیری سبک های فرزندپروری مناسب و اتخاذ راهبرد های تربیتی سالم و موثراز عوامل مهمی هستند که از انتشار این سم در فرزندان شما جلوگیری می کنند.

در صورت تمایل برای آگاهی بیشتر در این زمینه می توانید مقاله “کنترل روانی و رفتاری کودکان” را در سایت ماه شید خرد مطالعه کنید.

نویسنده: کیمیا شراهی  

به این مقاله امتیاز دهید

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی