loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

اختلال شخصیت ضداجتماعی

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

سرفصل های مقاله

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

در افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی ، احساس مسئولیت، اخلاقیات، و دلواپسی برای دیگران، ناچیز است. رفتار آن ها تقریبا در جهت برآوردن نیازهای خودشان است. به عبارت دیگر، آن ها کمتر دچار عذاب وجدان می شوند. انسان معمولی در سنین پایین درک می کند که حد و حدودی برای رفتار وجود دارد، و گاهی باید به خاطر دیگران کسب لذت را به وقت دیگری موکول کرد، اما افرادی که شخصیت ضداجتماعی دارند، به ندرت به امیال کسی به جز خودشان توجه دارند. آن ها به صورت تکانشی رفتار می کنند، و در پی رفع فوری نیازهایشان هستند و تحمل سرخوردگی را ندارند.

رفتار ضداجتماعی ناشی از علل متعددی است، از جمله عضویت در گروه های تبهکار یا خرده فرهنگ مجرمانه، نیاز به جلب توجه و منزلت، قطع ارتباط با واقعیت و ناتوانی در کنترل تکانه ها. اغلب بزهکاران نوجوان و مجرمان بزرگسال تاحدی به دیگران (خانواده یا اعضای دسته) اهمیت می دهند و نوعی مقررات اخلاقی را رعایت می کنند (نباید به دوست خیانت کرد). ولی برخلاف آن ها، شخصیت های ضداجتماعی احساس ناچیزی به دیگران دارند، چندان دچار احساس گناه یا پشیمانی نمی شوند و توجهی ندارند که تا چه حد ممکن است دیگران از رفتار آن ها عذاب بکشند.

نابسامانی‌های اختلال شخصیت ضد اجتماعی

سایر خصوصیات شخصیت ضدش اجتماعی (یا جامعه ستیز) شامل استعداد زیاد برای دروغگویی، نیاز به هیجان زدگی و ذوق زدگی همراه با بی توجهی به صدمات احتمالی آن و ناتوانی در تغییر رفتار به دنبال تنبیه است. این افراد گاهی جذاب، زیرک و دلربا به نظر می رسند و به راحتی دیگران را فریب می دهند؛ به عبارت دیگر هنرپیشه های جذاب و خوبی هستند. ظاهر شایسته و صادقانه آن ها کمک می کند به مشاغل آینده داری دست پیدا کنند، اما اغلب نمی توانند آن را نگه دارند. بی قراری و تکانشگری آن ها، خیلی زود باعث می شود به جایی برسند که ماهیت واقعی خود را نشان دهند؛ عموما بدهکاری های آن ها انباشته می شود، خانواده خود را ترک می کنند، پول شرکت را هدر می دهند و یا در مواردی دست به ارتکاب جرائم می زنند. افراد مبتلا به شخصیت ضداجتماعی وقتی که گیر می افتند، به گونه ای اظهار ندامت می کنند که دیگران را متقاعد ساخته، از مجازات فرار می کنند و شانس دیگری به دست می آورند. شخصیت های ضداجتماعی به ندرت به این اعترافات خود باور دارند؛ آنچه که می گویند با آنچه احساس یا عمل می کنند ارتباط کمی دارد. زیرا فریبکاری یکی از مشخصه های بارز شخصیت ضداجتماعی است.

شیوع اختلال شخصیت ضد اجتماعی

خوشبختانه، نشانگان کامل اختلال شخصیت ضداجتماعی نسبتاً نادر است. این اختلال در مردان بسیار شایع تر از زنان است، و حدود ۳٪ از مردان و ۱٪ از زنان ممکن است در دوره ای از عمر خود آن را تجربه کنند.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

شناخت اختلال شخصیت ضد اجتماعی

چه عواملی در ایجاد شخصیت ضد اجتماعی دخالت دارند؟ پژوهش های فعلی معطوف به مؤلفه های زیست شناختی، کیفیت روابط والد ـ کودک و شیوه تفکری است که رفتارهای ضداجتماعی را تسهیل می کند.

عوامل زیست شناختی

به نظر میرسد عوامل وراثتی در ایجاد شخصیت ضداجتماعی نقش دارند. مطالعات بر روی دوقلوها و در زمینه فرزندخواندگی و نشان داده که شخصیت ضداجتماعی ارثی است (به ویژه در مواردی که این اختلال از دوران کودکی آغاز می شود). یکی از خصوصیات اصلی شخصیت ضداجتماعی، “تکانشگری” است.

بسیاری از پژوهش های حیوانی و برخی از مطالعات انسانی نشان داده اند که رفتارهای تکانشی و پرخاشگرانه با سطوح پایین عصب رسانه سروتونین ارتباط دارد. سطح پایین سروتونین ممکن است در بروز تکانشگری در افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی دخیل باشد. به علاوه، افراد دارای شخصیت ضداجتماعی، نقایصی در توانایی حفظ تمرکز، استدلال انتزاعی تدوین و اجرای هدف ها، خودپایی و خویش آگاهی، و تبدیل الگوهای غیرتطابقی رفتار به الگوهای تطابقی تر دارند.

این ها را مجموعاً کارکردهای اجرایی می گویند و تنظیم آن ها عمدتاً در قطعه های گیجگاهی و پیشانی مغز انجام می گیرد. از سوی دیگر، در برخی مطالعات دیده اند تفاوت هایی در ساختار و کارکرد این نواحی مغزی بین افراد بزرگسال ضداجتماعی (معمولاً زندانیان) و جمعیت عادی وجود دارد. این ناهنجاری های مغزی ممکن است نتیجه بیماری طبی و تماس با سموم در دوره شیرخوارگی و کودکی (که هر دو در افراد ضداجتماعی شایع تر از گروه های دیگر است) یا ناهنجاری های وراثتی باشند. صرف نظر از علت، نقایص کارکردهای اجرایی می تواند منجر به کنترل ضعیف تکانه ها و اشکال در پیش بینی پیامدهای اعمال خود شود.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

برخی مطالعات نشان داده که سطح برانگیختگی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی پایین است که شاهد این مدعا، سطح پایین ضربان قلب و فعالیت رسانایی پوست در حالت استراحت است. سطح پایین برانگیختگی ممکن است نشانه ای از سطح پایین ترس در مواجهه با موقعیت های تهدیدکننده باشد. نترس بودن در برخی موارد می تواند مفید باشد (به عنوان مثال در برخی مشاغل مانند افراد آتش نشان). با این حال، نترس بودن موجب می شود که برخی افراد به رفتارهای ضداجتماعی و خشونت بار (نظیر نزاع یا دزدی) روی آورند. به علاوه، اطفال مبتلا به سطح پایین برانگیختگی ممکن است از تنبیه نترسند و لذا با تهدید به تنبیه ممکن است از رفتار ضداجتماعی دست برندارند.

همچنین کاهش مزمن برانگیختگی ممکن است وضعیت ناراحت کننده ای باشد که فرد را به موقعیت های تحریک کننده ای بکشاند. گاه چنین فردی در جستجوی برانگیختگی به اعمالی جامعه پسند یا خنثی نظیر چتربازی نمایشی روی می آورد که منجر به رفتار ضداجتماعی نمی شود. اما برخی افراد ممکن است در جستجوی برانگیختگی به اعمال تکانشی یا خطرناک روی آورند و در نتیجه، زمینه برای ایجاد شخصیت ضداجتماعی مهیا گردد.

عوامل اجتماعی

گرچه کودکانی که شخصیت ضد اجتماعی پیدا می کنند، ممکن است تا حدی استعداد زیست شناختی برای آن داشته باشند، ولی مطالعات می گویند که احتمالا آن ها دچار این اختلال نخواهند شد مگر آن که در محیطی قرار گیرند که رفتار ضداجتماعی را تشویق کند.

والدین کودکانی که شخصیت های ضداجتماعی دارند، اغلب هم به نیازهای کودک بی اعتنا بوده و هم رفتار خصمانه ای با وی دارند. این کودکان اغلب ساعت های طولانی تحت نظارت کسی نیستند. غالباً والدین آن ها توجهی به زندگی روزمره کودک نداشته، عموما نمی دانند آن ها کجا هستند، با چه کسانی دوستی می کنند. تازه مواقعی هم که این والدین با کودک خود تعامل دارند، تعامل های آن ها اغلب توأم با خصومت، خشونت جسمی، و استهزا است. البته موارد گفته شده بر همه والدینی که چنین کودکانی دارند، مصداق ندارد، اما بی توجهی و رفتار خشونت آمیز والدین عوامل مهمی برای پیش بینی آسیب پذیری کودک در ابتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند.

عوامل زیست شناختی و عوامل خانوادگی مؤثر بر شخصیت ضداجتماعی ممکن است توأمان باشند. کودکانی که رفتار ضداجتماعی دارند، اغلب مشکلات عصبی – روان شناختی دارند که ناشی از مصرف مواد در مادر، سوءتغذیه مادر در دوران بارداری، تماس با مواد سمی در دوره قبل یا بعد از تولد، کودک آزاری، عوارض زایمانی و وزن کم زمان تولد می باشد. کودکانی که این مشکلات عصبی – روان شناختی را دارند، بیشتر تحریک پذیر، تکانشی، بدقلق، پرتحرک و بی توجه بوده و یادگیری آن ها کندتر از همسالان خود است.

درنتیجه مراقبت از آن ها برای والدین دشوارتر است و در معرض خطر غفلت و سهل انگاری یا کودک آزاری قرار می گیرند. از سوی دیگر، والدین این کودکان نیز غالباً خود مشکلات روان شناختی دارند که منجر به تربیت نامؤثر، خشن، یا نامتناسب می شود. به این ترتیب، این کودکان هم استعداد زیستی برای رفتارهای ایذایی و ضداجتماعی دارند و هم مراقبت والدین از آن ها به گونه ای است که به ایجاد این رفتارها کمک می کند.

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

برای مطالعه در رابطه با سایر اختلالات شخصیت و دیگر اختلالات روانشناختی می توانید به سایت ماه شید خرد بخش مقالات روانشناسی مراجعه فرمایید.

عوامل شناختی

کودکانی که شخصیت های ضداجتماعی دارند، معمولا اطلاعات مربوط به تعامل های اجتماعی را به گونه ای پردازش می کنند که منجر به واکنش های پرخاشگرانه در برابر این تعامل ها می شود. آن ها تصور می کنند که سایر کودکان در برابر آن ها پرخاشگر خواهند بود و به جای توجه به نشانه های موقعیت های خاصی که واقعاً با آن مواجه اند، اعمال همسالان خود را بیشتر به نفع این پیش فرض ها تعبیر می کنند. به علاوه این کودکان معمولا معتقدند که هر عمل منفی که یکی از همسالانش علیه وی انجام دهد ـ مثل برداشتن مداد موردعلاقه اش – بیشتر عمدی است تا اتفاقی.

این کودکان وقتی بخواهند تصمیم بگیرند که چه عملی در پاسخ به حرکت همسال خود انجام دهند، فقط به طیف محدودی از پاسخ ها فکر می کنند که معمولاً شامل پرخاشگری است. وقتی تحت فشار قرار می گیرند که پاسخ هایی به جز پرخاشگری را مورد توجه قرار دهند، معمولا پاسخ هایی مبهم یا غیرمؤثر بروز می دهند و اغلب پاسخ های غیر از پرخاشگری را بی فایده یا غیرجذاب می دانند. کودکانی که این چنین درباره تعامل های اجتماعی خود می اندیشند، تمایل به آن دارند که رفتارهای پرخاشگرانه به دیگران بروز دهند. پس از آن ممکن است مورد انتقام قرار گیرند. سایر کودکان آن ها را کتک زده، والدین و معلمان آن ها را تنبیه کنند. این رفتارها نیز به نوبه خود ممکن است بر پیش فرض های کودک مبنی بر این که دنیا علیه وی است، صحه بگذارند و باعث شوند که او اعمال آینده دیگران را بدتر تعبیر کند. چرخه ای از این تعامل ها ممکن است تشکیل شود که رفتارهای پرخاشگرانه و ضداجتماعی را در کودک حفظ و تشویق کند.

با توجه به موارد گفته شده، اهمیت کسب آگاهی برای پیشگیری از اختلالات شخصیت و سایر مسائل و مشکلات روانشناختی به خوبی احساس می شود. شما می توانید در صورت تمایل از خدمات تخصصی مجموعه ماه شید خرد در حوزه آموزش و گرفتن مشاوره های فردی و گروهی استفاده نمایید.

برای رزرو نوبت با مشاوران مجرب ماه شید خرد کلیک کنید

با استفاده از :
کتاب تشخیص و درمان اختلال شخصیت مرزی (راهنمای متخصصان و خانواده‌ها)؛ نوشته جان‌ گاندرسون، پری‌ هافمن و ترجمه سیدمرتضی جعفرزاده، مهزاد میرشجاعیان

به این مقاله امتیاز دهید

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی