loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

راهبردهای حل مسئله

راهبرد هیجان مدار ، مشکل مدار

سرفصل های مقاله

راهبردهای حل مسئله ( مشکل مدار ، هیجان مدار )

افراد در مواجهه با شرایط پرفشار انواع و اقسام رفتارهای مختلف را در پیش می گیرند. راهبردهای حل مسئه به طور گسترده به دو دسته تقسیم شده اند: 

۱)شخص می تواند بر تغییر دادن موقعیت پرفشار یا پیامدهای آن متمرکز شود؛ این شیوه مدارای مشکل مدار نام دارد.

۲)همچنین شخص می تواند بر تسکین و تخفیف هیجانات همراه با موقعیت پرفشار متمرکز شود که این فرایند دوم مدارای هیجان مدار نام می گیرد.

مدارای مشکل مدار

راهبردهای بسیاری برای مشکل گشایی یا حل مسئله وجود دارند. نخست باید مسئله یا مشکل را تعریف کرد. سپس می توان راه حل های مختلفی پیدا کرد و هزینه ها و فواید هر یک را نسبت به بقیه سنجید. نهایتا باید از میان آن ها یکی را برگزید و سپس آن را پیاده کرد. 

راهبردهای مشکل مدار را به سمت درون نیز می توان معطوف کرد: می توان به جای تغییر محیط، چیزی را در درون خود تغییر داد. تغییر اهداف، یافتن منابع دیگر برای کسب رضایت و خشنودی، و آموختن مهارت های جدید ازجمله راهبردهای معطوف به درون به شمار می روند. این که شخص با چه مهارتی این راهبردها را به کار بندد، به طیف تجربیات و نیز ظرفیت کنترل او برخودش بستگی دارد.

فرض کنید به شما اخطار شده که در یکی از دروس الزامی برای فارغ التحصیلی، در شرف رد شدن هستید. شما ممکن است با استاد خود مشورت کنید و برنامه کاری ای برای خود در نظر بگیرید که شرایط قبولی را برایتان فراهم کند و سپس شروع به پیاده کردن این برنامه کنید؛ یا ممکن است به این نتیجه برسید که در مدت باقی مانده نمی توانید به شرایط قبولی دست یابید و بنابراین در دوره تابستانی برای همین درس دوباره ثبت نام کنید. 

هر دوی این اعمال، شیوه های مدارای مشکل مدار به شمار می روند.

راهبرد هیجان مدار ، مشکل مدار

پژوهش ها ثابت کرده اند که کسانی که در موقعیت های پرفشار از مدارای مشکل مدار استفاده می کنند، چه در طول موقعیت پرفشار و چه پس از آن کمتر دچار افسردگی و اضطراب می شوند.

 البته، افرادی هم که کمتر رنجور و آسیب دیده هستند، راحت تر می توانند از مدارای مشکل مدار استفاده کنند. همچنین مطالعات دیگر نشان داده اند افرادی که از مدارای مشکل مدار بیشتر استفاده می کنند، از سلامت جسمانی بهتری برخوردار هستند.

مدارای هیجان مدار

استفاده از مدارای هیجان مدار به منظور جلوگیری از غرق شدن در هیجان های منفی است که مانع از انجام اقدامات لازم برای حل مشکل می شوند. همچنین وقتی مشکلی غیرقابل کنترل باشد، از مدارای هیجان مدار استفاده می شود. راه های بسیاری برای مدارا با هیجان های منفی وجود دارد.

بعضی محققان این راه های هیجان مدار را به راهبردهای رفتاری و راهبردهای شناختی تقسیم بندی کرده اند.

 الف)راهبردهای رفتاری شامل رو آوردن به ورزش، مصرف الکل و مواد دیگر و یا طلب حمایت عاطفی از دوستان می شود.

 ب)راهبردهای شناختی اغلب مستلزم ارزیابی مجدد موقعیت هستند.( به عنوان مثال «رئیس سرم داد زد، چون خسته است نه به این علت که من کار اشتباهی کرده ام») . بدیهی است که انتظار می رود بعضی از راهبردهای شناختی و رفتاری تطابقی باشند و از فشارهای وارده بکاهند ، اما بعضی دیگر صرفا بر فشار روانی وارد بر شخص اضافه کنند (مثل افراط در مصرف الکل).

طلب حمایت هیجانی از دیگران

یکی از راهبردهای مدارا با هیجانات منفی که به افراد کمک می کند هم از نظر جسمی و هم از لحاظ هیجانی با عوامل فشار سازگار شوند، طلب حمایت هیجانی از دیگران است. 

مثلا تیلور و همکارانش در سال ۲۰۰۶ مشاهده کردند جوانانی که از حمایت خانواده برخوردار بوده اند، واکنش پذیری کمتری نسبت به تصاویر هیجان برانگیز را در مناطق خاصی از مغز خود نشان داده اند، این امر بیانگر آن است که آنان در برابر فشار هیجانی واکنش شناختی ضعیف تری از خود نشان دادند.

البته کیفیت حمایت اجتماعی هم که فرد پس از ضربه دریافت می کند، دخالت زیادی در چگونگی تأثیر حمایت اجتماعی بر سلامت وی دارد. بعضی دوستان یا اقوام در زمان فشار روانی به جای این که نه تنها کمک کننده و یاری گر نیستند بلکه باعث افزایش فشارهای روانی هم می شوند. اشخاصی که شبکه های اجتماعی پرتعارضی دارند، اغلب سلامت جسمی و هیجانی کمتری را پس از تجربه فشار روانی بزرگی مثل سوگ و فقدان عزیزانشان دارند. روابط اجتماعی متعارض می توانند از طریق دستگاه ایمنی بر سلامت جسمی تأثیر بگذارند. 

کیکولت گلاسر و همکاران، در سال ۱۹۹۸ دریافتند که زوج های تازه ازدواج کرده ای که هنگام بحث درباره مسائل زناشویی، برخوردی خصومت آمیز و منفی با یکدیگر دارند، در مقایسه با زوج های آرام و نامتخاصم در چهار شاخص کارکرد دستگاه ایمنی نقصان بیشتری نشان میدهند.

 همچنین فشارخون زوج هایی که در این بحث ها متخاصم می شوند، در مقایسه با زوج های آرام، به مدت طولانی تری بالا می ماند.از طرف دیگر، صحبت کردن از هیجان های منفی و مسائل مهم زندگی خود با افراد حمایتگر تا حد زیادی اثرات مثبتی بر سلامت دارد. 

زمانی که به افراد حمایتگری دسترسی نداریم که با آن ها صحبت کنیم، بسیاری از ما دغدغه های خود را در قالب یادداشت های روزانه و خاطرات یا در وبلاگ ها یا سایر فضاهای فضاهای اجتماعی می نویسیم. جیمز پنیبیکر در سال ۲۰۰۷ در شمار زیادی از مطالعات دریافت که نوشتن در مورد ضربه های شخصی خود اثرات مثبتی بر وضع سلامت دارد.

روانشناسان و مشاوران ماه شید خرد در این مسیر می توانند شما را یاری کنند تا مناسب ترین راهبرد حل مسائل را با توجه به ویژگی های شخصیتی خودتان انتخاب کنید.

یافتن معنا و کسب شناخت نیز به نوبه خود هیجان های منفی افراد در مورد وقایع و از این طریق فرسودگی شناختی مرتبط با هیجان های منفی مزمن را کم می کند.  درحالی که برخی از افراد با دیگران هم صحبت می شوند یا درباره شرایط پرفشار خود مطلب مینویسند، گروهی نیز سعی دارند افکار و احساسات مرتبط با عوامل فشار را از حیطه آگاهی خود خارج کنند. 

این افراد چنین تصور دارند که با این کار از این افکار و احساسات به طور کل عبور کرده اند. در حالیکه به هیچ عنوان چنین نخواهد بود. این شیوه مدارا در دراز مدت آسیب های روانی عمیق و ریشه داری را در فرد ایجاد می کند که به درمان های حرفه ای و طولانی تری مانند روانکاوی در سال های بعد نیاز پیدا می کنند.

نویسنده : کیمیا شراهی

با استفاده از : کتاب زمینه روانشناسی هیلگارد نوشته اتکینسون و ترجمه محمد نقی براهنی

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی