loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

تئاتر درمانی و سایکودرام

سرفصل های مقاله

سایکودرام(psychodrama ) مستقیماً روی روان انسان تاثیرمی گذارد و در یک محیط امن و دربسته امکان تمرین زندگی را فراهم می آورد تا بیماران موقعیت هایی را تجربه کنند که در زندگی واقعی تجربه آن امکان پذیر نیست، این تجربیات اگر در زندگی واقعی روی دهد ممکن است برای اشخاص عواقب سنگینی را به همراه داشته باشد.

آدمی که دچار اختلال خلقی یا عصبی است، پرخاشگر است، خجالتی و کم رو یا حتی پرحرف است، مشکلاتش را از طریق تئاتر درمانی قابل حل است. در واقع تئاتر درمانی برای اختلالات پیشرفته روانی که نمی توان ریشه آن ها را پیدا کرد، بسیار موثر است البته با کمی دقت تفاوت های بسیاری بین تئاتر درمانی و سایکو درام وجود دارد. بدین صورت که درسایکودرام کارگردان به صورت گفتگو وارد عمل می شود و بیشتر سوال می پرسد و با تکنیک های خاص سعی در بهبود بیمار دارد. مثل تکنیک صندلی داغ که فرد می نشیند و افراد مختف این اجازه را دارند تا از او سوالات بسیاری کنند و او بدون هیچ ترس و واهمه ای به آن ها جواب دهد. اما در تئاتردرمانی، کارگردان بیشتر فضایی را می سازد تا درمانجو از طریق آن فضاهای ایجاد شده به عکس العمل وا داشته شود. در واقع به این صورت که با پخش موسیقی و حرکات که خود کارگردان وارد صحنه می شود بقیه هم از درون به این خواسته می رسند و وارد بازی می شود که همه چیز درهمان ابتدا درمان محسوب می شود. در این فعالیت نمایشی تماشاگری در کار نیست و یک گروه به بازی های نمایشی در جمع خود و برای خود می پردازد و موضوع آن زندگی و تمایلات خود گروه بازیگران است.

محل تلاقی روان شناسی و هنر

تئاتردرمانی یا سایکودرام اصطلاحی تقریبا جدید است که به تازگی وارد ادبیات روان شناسی ایران شده است و اکثریت جامعه از اثرات این نوع روان درمانی و ماهیت آن بی خبر هستند. مسلما هر بار که نام تئاتر درمانی را می شنویم شاید بی آنکه معنای دقیق آن را بدانیم تلفیقی از امکانات مشترک هنر تئاتر و علوم روان شناسی برای ما تداعی شود. اما در روان شناسی، تئاتردرمانی را این گونه تعبیر کرده اند که عبارت است از یک روش گروه درمانی که خصوصیات برجسته شخصیت، ارتباطات بین فردی، تعارضات، کشمکش های روانی و اختلالات افراد توسط روش های مخصوص نمایش مورد مشاهده و بررسی قرار می گیرد.

تئاتر درمانی محل تلاقی روان شناسی و هنر؛ شاید بهتر آن است که بگوییم تلاقی روان شناسی و تئاتر است. سایکودرمانی از جمله روان درمانی های بسیار موثری است که نتایج ثمربخش آن در پیشگیری و درمان مسایل روانی و اجتماعی به اثبات رسیده است. تئاتردرمانی، نمایشنامه ای است که سناریو را خود مراجعه کننده با کمک بقیه مراجعان که در گروه نقش تماشاگر را دارند در صحنه بازی می کند.

عملکرد تئاتر درمانی و سایکودرام

تئاتر درمانی، حافظه هیجانی و احساسی افراد را که در نیمکره راست مغز واقع شده در صحنه به همراه نیمکره چپ که واقعیت های روزمره و منطقی است، وارد بازی می کند. در واقع سایکودرام محل تلاقی نیمکره راست و نیمکره چپ مغز است که این مساله یعنی بازی دادن نیمکره راست مغز باعث شده که این نوع شیوه روان درمانی نسبت به سایر روان درمانی ها برتری داشته باشد.

شما می توانید در صورت تمایل برای مطالعه بیشتر در رابطه با سایر رویکردهای درمانی به سایت ماه شید خرد مراجعه کنید.

اجزا و ارکان گروه تئاتر درمانی

اجزای گروه تئاتردرمانی شامل ۱-مراجعه کننده (بازیگر) ۲-کارگردان (درمانگر) ۳-صحنه ۴ تماشاگران که با بازیگر همانندسازی می کنند، هستند که در واقع در یک مرحله آن ها جزو حضار و تماشاگران هستند و در مرحله دیگر بازیگر. آنچه در تئاتردرمانی مهم است، خودانگیختگی و خلاقیت است که مراجعه کننده در خود صحنه فرصت پرداختن به بخش هایی از تحول عاطفی و شناختی پیدا می کند و صحنه نمایش فرصت مجددی در اختیار فرد قرار میدهد تا جنبه هایی از وجود خود را که کشف نکرده یا فراموشش کرده، پیدا کند. تئاتردرمانی همچنین دارای سطوح سه گانه صحنه است که عبارتند از:

  • سطح اولیه: شامل مرحله آمادگی در جلسات اول است که به مسایل و خاطرات کم اهمیت و رویدادهایی که در زمان حال است، می پردازد.
  • سطح دوم: خاطرات مهم، مشکلات و تعارض هایی که نزدیک به گذشته فرد است مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
  • سطح سوم: به عنوان درونی ترین سطح مربوط به بحران ها و ضربه هایی است که مربوط به گذشته های دور است.

تکنیک های مورد استفاده در تئاتر درمانی (سایکو دراما)

  • آیینه یا بازتاب دادن
  • مضاعف سازی
  • ایفای نقش
  • گفتگو با خود یا تک گویی
  • معکوس کردن نقش یا نقش وارونه

تعداد جلسات تئاتر درمانی یا سایکودرام

تعداد جلسات سایکودرام محدودیتی ندارد. ممکن است از یک کارگاه یک روزه باشد تا جلسات طولانی مدت و مکرر. اما تجربه نشان داده که حداقل باید فرد برای درمان در چهار جلسه از تئاتر درمانی شرکت کند.

جهت دریافت نوبت با مشاوران مجرب ماه شید خرد کلیک کنید

نویسنده : دکتر ریحانه سراج

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی