loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

اختلال کم توجهی – بیش فعالی (قسمت دوم)

اختلال کم توجهی یا بیش فعالی

سرفصل های مقاله

پیشنهاد می کنیم قبل از مطالعه این بخش، حتما قسمت اول این مطلب را مطالعه کنید.

انواع فرعی اختلال کم توجهی-بیش فعالی

همانطور که در قسمت اول گفته شد، اکثر افراد مبتلا به ADHD  هم نشانه های کم توجهی و هم نشانه های بیش فعالی/تکانشگری دارند، اما در بعضی افراد یکی از این ویژگی ها بر دیگری غلبه می کند. همین موضوع باعث شده است که در آخرین نسخه DSMسه نوع فرعی برای این اختلال معرفی شود:

۱. ADHD از نوع بیش فعالی/تکانشگری غالب: ویژگی اصلی این نوع از ADHD فعالیت های حرکتی زیاد است( تکان دادن مرتب و مداوم بدن، دست ها یا پا ها، دائما به این طرف و آن طرف رفتن و انجام دادن حرکات فیزیکی کوچک)، فرد نمی تواند توجه خود را به مدت زیاد حفظ کند، به راحتی حواسش پرت می شود، تکانشی عمل می کند و نمی تواند خودش را کنترل کند. کودکان مبتلا به این نوع از ADHD مشکلات رفتاری دارند و عموما دوستانشان آن ها را تحویل نمی گیرند و تعداد حوادثی که منجر به جراحت و یا آسیب در آن ها می شود، زیاد است.

۲. ADHD از نوع بی توجهی غالب: ویژگی اصلی این نوع از ADHD، پرت شدن حواس به آسانی است، فرد نمی تواند توجه خود را به مدت زیادی به چیزی معطوف کند، به جزئیات توجه نمی کند، عموما نمی تواند کارها را به پایان برساند و یا با سختی بسیار این کار را می کند. کودکان مبتلا به این نوع از ADHD در مقایسه با کودکان مبتلا به نوع بیش فعالی غالب، مشکلات رفتاری و تکانشگری کمتری دارند، اما در عوض ممکن است از سوی دوستان خود افرادی تنبل، خیالباف، مضطرب و خجالتی توصیف شوند.

۳. ADHD از نوع نشانه های مرکب: احتمالا رایج ترین نوع ADHD، این نوع است. در این حالت فرد معیارهای هر دو نوع بالاتر را به طور همزمان با هم دارد.

اختلال کم توجهی یا بیش فعالی

مقایسه اختلال ADHD با اختلال نافرمانی/چالش گری و اختلال سلوک

حدود نیمی از کودکانی که ADHD دارند به اختلال نافرمانی-چالش گری، یا اختلال سلوک نیز مبتلا هستند. میزان این همبودی بسیار بالاتر از همبودی همبودی با سایر اختلالات روانی است و این پدیده نشان می دهد که در برخی موارد، ADHD با نقض هنجارهای اجتماعی و حقوق دیگران همراه است. حال این سوال مطرح می شود که آیا بین این اختلالات رابطه ای وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال هنوز اختلاف نظر بسیاری وجود دارد ولی مشخص است که وقتی کودک هم به اختلال ADHD و هم به اختلال نافرمانی-چالش گری و یا اختلال سلوک مبتلاست، شدیدترین و بدترین درجه از هر دو اختلال را نشان می دهد.

در بعضی موارد می توان کودکان مبتلا بهADHD را از کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی-چالش گری و اختلال سلوک تفکیک کرد زیرا کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی-چالش گری و یا اختلال سلوک معمولا پرخاشگرتر هستند، در خانواده هایی با وضع اقتصادی پایین تر قرار دارند و والدینی دارند که آن ها نیز رفتارهای ضداجتماعی از خود نشان می دهند. علاوه بر آن کودکانی که تنها مبتلا ADHD هستند در مقایسه با کودکانی که مبتلا به دو اختلال دیگر هستند در بلند مدت واکنش بهتری به درمان نشان می دهند.

از دیگر تفاوت های این اختلالات این است که ابتلا به ADHD در کودکی پیش بینی کننده ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در بزرگسالی نیست با این حال بعضی شواهد نشان می دهد که در برخی موارد ADHD ممکن است باعث شود که اختلال سلوک زودتر به وجود آید. علت آن ممکن است که بعضی از کودکان مبتلا به ADHD با رفتارهای اخلال گرایانه خود باعث می شوند که دیگران با خود آن ها واکنش پرخاشگرانه داشته باشند و این کار به نوبه خود باعث می شود که در این کودکان نیز واکنش های پرخاشگرانه و ضد اجتماعی بیشتری به وجود بیاید. سایر اختلالاتی که با ADHD همزمانی دارند، عبارتند از: اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی، اختلالات یادگیری و اختلالات ارتباطی.

سیر و روند اختلال کم توجهی- بیش فعالی

اولین کسانی که متوجه ADHD کودکان می شوند معمولا والدین آن ها هستند، اما این طور نیست که همه کودکان پرتحرک، دچار اختلال ADHD باشند. این اختلال معمولا زمانی کشف می شود که کودک به مدرسه می رود، زیرا یادگیری و سازگاری در مدرسه تحت تاثیر این اختلال قرار می گیرد. وقتی کودک به نوجوانی می رسد، نشانه ها معمولا شدت خود را از دست می دهند و کمتر به چشم می آیند، هرچند حدود نیمی از مبتلایان نشانه های خود را در بزرگسالی نیز حفظ می کنند و این حالت می تواند در عملکرد ذهنی و هوشبهر آن ها اثر منفی بگذارد.

اختلال کم توجهی یا بیش فعالی

شیوع اختلال کم توجهی- بیش فعالی

درباره نرخ شیوع ADHD ، توافق نظر وجود ندارد. بعضی روانشناسان معتقدند که این اختلال بیش از حد تشخیص داده می شود، یعنی بسیاری از کودکان بدون دلایل کافی مبتلا به این اختلال تشخیص داده می شوند. بر اساس گزارش انجمن روانپزشکی آمریکا تخمین زده می شود که حدود ۵ درصد کودکان و حدود ۲.۵ درصد بزرگسالان ADHD دارند. نرخ شیوع این اختلال در کشورهای مختلف متفاوت است زیرا فرهنگ و جامعه ای که تحقیق در آن صورت می گیرد و روش های تحقیق نیز تاثیر زیادی دارند.

متفاوت بودن نرخ شیوع در محیط های فرهنگی گوناگون ممکن است به این علت باشد که محیط های فرهنگی متفاوت، در رفتار کودک به شیوه های متفاوتی اثر می گذارند و یا ممکن است به طور مستقیم در نگرش والدین نسبت به اینکه کدام رفتار قابل قبول است و کدام رفتار قابل قبول نیست، تاثیر بگذارند.

همانطور که اشاره شد در سنین بزرگسالی نیز افراد ممکن است از اختلال ADHD و پیامدهای آن رنج ببرند، شما عزیزان می توانید در صورت نیاز از مشاوران مجموعه ماه شید خرد راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.

نویسنده : کیمیا شراهی

با استفاده از: کتاب آسیب شناسی روانی؛ نوشته دکتر مهدی گنجی

به این مقاله امتیاز دهید

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی