loader image
0
0
Subtotal: ۰ تومان
سبد خرید خالی است.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

به راحتی وقت مشاوره بگیرید
همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی

سرفصل های مقاله

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی اختلال مادام العمری است که مشخصه آن، نوسان های افراطی در خلق، روابط و ادراک خویش است. اختلال شخصیت مرزی در چند دهه گذشته، توجه بسیاری از مقالات پژوهشی و بالینی روان شناسی را به خود جلب کرده است.

ناپایداری، خصوصیت کلیدی اختلال شخصیت مرزی است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی خلق، خودپنداره و روابط ناپایداری دارند، و دچار حملات افسردگی، اضطراب یا خشم شدید می شوند که ظاهرا مکرر بوده و اغلب دلیل موجهی ندارند.

شخصیت مرزی
“خودپنداره” برداشتی است که فرد از خود و ویژگی هایش دارد. خود پنداره در این افراد ناپایدار است یعنی بین دوره های شک به خود تا دوره های خودبزرگ بینی یا مهم انگاشتن خود در نوسان است. روابط بین فردی این افراد، بی نهایت ناپایدار است و ممکن است از آرمانی پنداشتن دیگران تا تنفر از آن ها تغییر کند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب به شدت احساس پوچی می کنند. نخست به درمانگر جدید یا فرد آشنا می چسبند به این امید که این فرد خلأ عاطفی مهیبی را که آن ها در خود احساس می کنند، پر کند. آنان درعین حال اعمال و رفتارهای بی غرض دیگران را به مثابه ترک کردن یا طردکردن تلقی می کنند.

این افراد علاوه بر ناپایداری در خلق، خودپنداره و روابط بین فردی، تمایل به آن دارند که رفتارهای تکانشی و خودآزارانه ازجمله رفتار خودزنی و خودکشی داشته باشند. رفتارهای خودزنی عموما به شکل سوزاندن یا بریدن بدن است. بالاخره، افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی گاه به طور گذرا احساس غیرواقعی بودن می کنند، خط سیر زمان را گم می کنند و ممکن است فراموش کنند که چه کسی هستند.

اختلالاتی که عموما به طور همزمان با اختلال شخصیت‌مرزی همراه می شوند.

برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است تشخیص یکی از بیماری های حاد زیر گذاشته شده باشد: سوءمصرف مواد، افسردگی، اختلال اضطرابی فراگیر، هراس های مشخص، آگورافوبیا ، PTSD و اختلال پنیک.

در سایت ماه شید خرد در رابطه با این اختلالات به طور کامل توضیح داده شده است ، شما می توانید در صورت تمایل برای اطلاعات بیشتر به بخش مقالات مراجعه نمایید.

شخصیت مرزی

شیوع اختلال شخصیت‌مرزی

مطالعات طولی بر افراد مبتلا به این اختلال نشان می دهد که حدود ۱۰ درصد از آن ها بر اثر خودکشی فوت می کنند و شاید ۷۵ درصد از آن ها اقدام به خودکشی کنند. حدود ۱ تا ۴ درصد از جمعیت، در طی عمر خود به اختلال شخصیت مرزی دچار می شوند. اختلال شخصیت مرزی در زنان بسیار بیشتر از مردان تشخیص داده می شود. احتمال روابط زناشویی پرآشوب، مشکلات بیشتر شغلی و ناتوانی جسمی بیشتر از حد متوسط، در این افراد بیشتر از دیگران است.
شخصیت مرزی

برای مطالعه مقاله مفید و کاربردی “پیشگیری سریع از خودکشی” کلیک کنید

شیوع اختلال شخصیت‌مرزی

نظریه پردازان روانکاوی معتقدند که افراد مبتلا به شخصیت مرزی، دیدگاه های بسیار نارسی درباره خود و دیگران دارند که بر اساس روابط اولیه ضعیف با مراقبان شکل گرفته است. خصوصیت اصلی مراقبان افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی این است که وابسته بودن کودک به خودشان را ترغیب می کنند و ممکن است تلاش کودک برای دستیابی به خودپنداره مستقل را مورد تنبیه قرار دهند. بنابراین هیچگاه کودک یاد نمی گیرد که کاملاً دیدگاه های خود را از دیدگاه های دیگران تمایز دهد. درنتیجه به شدت به نظرات دیگران درباره خودش یا احتمال طردشدن ازسوی دیگران، واکنش نشان می دهد. وقتی احساس کند دیگران او را طرد کرده اند، خودش نیز خود را طرد می کند و ممکن است دست به تنبیه خود یا خودآزاری بزند.

شخصیت مرزی
نظریه های روانکاوی همچنین معتقدند که فرد مبتلا به شخصیت مرزی هرگز قادر نیست به کیفیت مثبت و منفی تصورش از خود (خودپنداره) یا دیگران انسجام ببخشد، زیرا مراقبان اولیه وی زمانی که او به آن ها وابسته بود و همکاری می کرد، راحت بودند و او را تشویق می کردند، اما وقتی سعی می کرد خود را از آن ها مستقل کند، عصبانی شده و او را از خود می راندند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تمایل دارند که خود و دیگران را به صورت «کاملاً خوب» یا «کاملاً بد» ببینند و بین این دو دیدگاه نوسان می کنند. این فرایند را دونیم سازی می گویند. نوسانی که در خلقیات و روابط بین فردی این افراد وجود دارد، ناشی از این دونیم سازی است: هیجانات و دیدگاه های آن ها درباره روابط بین فردی بازتابی از نوسان بین «کاملاً خوب» و «کاملا بد» دیدن خود یا دیگران است.
مطالعات نشان داده اند که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در کودکی سابقه ناپایداری، آزاردیدگی مورد غفلت واقع شدن و آسیب شناسی روانی والدین را داشته اند. البته، موارد مطرح شده درباره کودکی افراد مبتلا به بسیاری از انواع مختلف آسیب شناسی روانی صدق می کند و مستقیماً نشان دهنده نظریه روانکاوی درباره نحوه پیدایش این اختلال خاص نیست.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با رویکرد روانکاوی مقاله “روانکاوی” را مطالعه نمایید.

شخصیت مرزی

نظریه پرداز اثرگذاری به نام مارسیا لینهان این بحث را مطرح می کند که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، دچار کمبودهای اساسی در توانایی لازم برای تنظیم هیجانات هستند. واکنش های هیجانی شدید به موقعیت های مختلف، به اعمال تکانشی می انجامد. به علاوه، لینهان معتقد است تجربیات هیجانی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، به دفعات از سوی دیگران مورد انتقاد واقع شده و کم اهمیت قلمداد شده است. به همین دلیل، فراگیری مهارت های مناسب تنظیم هیجان و درک و پذیرش واکنش های هیجانی آنان به رویدادها، برای آنان دشوارتر است. آن ها برای مدارا با موقعیت های دشوار به کمک دیگران وابسته هستند، اما اعتماد به نفس کافی برای کمک گرفتن از دیگران را ندارند. آنان به طور غیرمستقیم از دیگران کمک می طلبند و به انواع و اقسام بهانه های مختلف متوسل می شوند.

باتوجه به موارد گفته شده، اهمیت کسب آگاهی برای پیشگیری از اختلالات شخصیت و سایر مسائل و مشکلات روانشناختی به خوبی احساس می شود. شما می توانید در صورت تمایل از خدمات تخصصی مجموعه ماه شید خرد در حوزه آموزش و گرفتن مشاوره های فردی و گروهی استفاده نمایید.

برای رزرو نوبت با مشاوران مجرب ماه شید خرد کلیک کنید

نویسنده : کیمیا شراهی

با استفاده از: کتاب اختلال شخصیت مرزی (مباحث نظری و روش های درمانی)؛ نوشته دکتر مجید محمود علیلو، محمد امین شریفی

به این مقاله امتیاز دهید

بیشتر بخوانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توسعه فرهنگ با فرهنگ خرد

آرامش بهتر در ماه شید خرد​

تهران – چهارراه پارک وی – ولیعصر – بن بست رزاق زاده

۰۹۱۹۰۰۷۰۶۰۳ , 021-22041372

Info@mahshidekherad.com

تمامی حقوق متعلق به کلینیک روانشناسی ماه شید خرد میباشد. طراحی و توسعه مرسم ایرانی